1000 USD ve Üzeri Tüm Alışverişlerde Kargo Ücretsiz
TESLİM ŞEKİLLERİ 2020 (Incoterms 2020) NEDİR ?

NOT: Teslim Şekilleri 2020, 1 Ocak 2020 itibariyle yürürlüğe girecektir. ICC tarafından resmi açıklamanın yapılmasıyla birlikte bu yazıya bir not bırakma ihtiyacı duyduk.

 Öncesinde ajansımızın yayınladığı bu makale gibi yayınlar, resmi makam ve kuruluşlara yakın kaynaklardan edinilen bilgileri içermektedir. Teslim Şekilleri 2020 içindeki tüm değişiklikleri sürekli sizler için takip ediyor, kitapçık elimize geçer geçmez değişimleri sizler için yazıyor olacağız.

 Teslim Şekilleri 2020 (Incoterms® 2020)

Yeni düzenlemeler ile birlikte Teslim Şekilleri 2020 (Incoterms® 2020), 2020 yılının ilk ayında yürürlüğe alınacağı belirtilmiştir. Dış ticareti etkileyecek, tüm değişiklik yapılmış maddeler ve yeni düzenlemeleriyle birlikte Teslim Şekilleri 2020 (Incoterms® 2020) 2019 yılı içerisinde herkesle paylaşılacaktır.

 1936 yılından beri ICC – International Chamber of Commerce (UTO – Uluslararası Ticaret Odası) tarafından düzenlenip daha sonra farklı zaman dilimleriyle güncellenerek paylaşılan Teslim Şekilleri (Incoterms®), dış ticaretin olmazsa olmaz bir parçasına dönüşmüştür. Dış ticaretteki hukuksal boyutları çerçeveleriyle çizen bir araç olarak işimize yaramaktadır. Mal veya hizmetlerin dış ticaret işlemleri sırasında, sorunsuz ve her iki taraf için faydalı olacak ticaretin gerçekleştirilmesi ancak Teslim Şekilleri (Incoterms®) günümüze uygun değişimi ile sağlanabileceği için yeni değişiklikler hakkında sizleri bilgilendirmek ve değişime hazırlıklı olmanızı isteriz.

  Yazıya başlamadan önce son yıllarda duyduğumuz ve ihtimaller (olasılıklar) içeren ve hükmü kesin olmayan Teslim Şekilleri 2020 (Incoterms® 2020) üzerine yazılara asla inanmamanızı ve olası tüm değişikliklerin önceden ICC – International Chamber of Commerce tarafından paylaşılacağını hatırlatırız. Gümrük danışmanınız veya dış ticaret operasyonlarınız ile ilgilenen çalışanınız tarafından güncel bilginin takibinin yapıldığına da emin olun; sahte dökümanlar veya sahte teslim şekilleri maddeleri nedeniyle uluslararası ticari uyuşmazlıklarla karşılaşabilirsiniz.

 Teslim Şekilleri 2020 (Incoterms® 2020) Değişiklikleri Neler?

 Komite toplantılarında dikkate alınan ve bu nedenle, Teslim Şekilleri 2020 (Incoterms® 2020)‘nin yeni güncellemesinde sunulan değişikliklerden bazıları şunlardır:

 Yapılan ihracat işlemlerinde satıcı konumunda veya finansman desteği sağlayan banka konumunda yükleme konşimentosu talep edildiği ancak satıcılarımızın bunu veremediği anlık durumların artması nedeniyle, FCA üzerinde bir değişiklik yapıldı. İthalatçı, ihracatçının yükleme sonrası kendi taşıyıcısına yükleme konşimentosunu oluşturma emri verebilir hâle geldi; ilgili bu değişiklikle ihracatçı üzerine sorumluluk yüklenmemektedir.

CIP ve CIF için farklı düzeylerde minimum sigorta şartı belirlendi. CIF ile yapılan ihracat işlemlerinin minimum sigorta düzeyi (miktar) aynı olmasına karşın (Kloz C), CIP ile yapılan ihracatlardaki minimum sigorta düzeyi (miktar) (Kloz A) “All Risks” kapsamına girecek şekilde düzenlendi.

Incoterms 2010, taşıyıcı kapsamı; ithalatçı ve ihracatçıların sahip oldukları taşıma araçları (sistemleri) üzerinden yorumlama yapmamaktaydı. Ekonomilerin büyümesi ile her işletmenin kendi taşıma sistemini oluşturması sebebiyle teslim şekilleri (Incoterms) üzerinde uyuşmazlıklar yaşanabiliyordu. Yeni güncellemeler sayesinde ihracatçı ve ithalatçı taşıma işlerinde, teslimatı kendi taraflarında yapması hakkında değişiklikler yapıldı.

Dış ticaret işlemlerinin gerçekleştiği süreç boyunca, her teslim şekli (Incoterm) için özel olarak gerekli yükümlülükler için ek kurallar eklendi.

1 Ocak 2020 yılı içerisinde yürürlüğü girmeden önce işletmelerin Incoterms 2020’yi kavrayabilmeleri amacıyla basit örneklendirmeler ile açıklamalara yer verildi. Yeni kitapçık içerisinde öncekinde neler olduğuna ilişkin notlar ayrıca yer almaktadır tabii ki.

Dış ticaret işlemlerinde yapılan masrafların kimler tarafından doğru şekilde yapılacağı konusuna da değinen kitapçık, masrafların tam karşılığının ne olduğunu, hangi masrafın nereden çıkacağı hakkında da bilgileri aktarmaktadır.

Özellikleri değişmeyecek şekilde basit bir yeniden adlandırma yapılarak DAP ve DAT’ın sıralamadaki yeri değiştirildi. DAP ve DAT birbirleriyle isim olarak yer değiştirdiler.

Teslim Şekilleri 2020 (Incoterms® 2020) çalışmasını hazırlayan komite aynı zamanda, SmartINCOs ® girişimi ile Uluslararası Ticaret Odası (ICC) anlaşma yapmasını sağladı. Teslim Şekilleri (Incoterms®) ‘ne uygun olarak eklenebilecek olan tüm ihracat (satış) sözleşmelerinin dijital dünya tarafında adapte edilebilmesi için ilk adım atıldı. Mikro, küçük, orta ve daha geniş ölçekli işletmelerin karşılaşacağı maliyet ve diğer engellerin azaltılması amacıyla bu konsept mimaride ilerleyen girişim için Singapur’daki Perlin yazılım şirketiyle SmartINCOs® girişimi için anlaşma sağlandı.  Platform, ticaretin kolaylaştırılması için otomasyon, sürdürülebilirlik ve diğer çevresel, sosyal ve devlet performans göstergelerine veri akışı sağlamak için sensör verilerini ve uygulama programı arayüzlerini (API) kullanacak.

Bu değişikliklere ek olarak, Teslim Şekilleri 2020 (Incoterms® 2020) , Incoterms kurallarının anlaşılmasını ve kullanılmasını kolaylaştırmak için başka iyileştirmeler de sunar. Onların arasında: 

Daha az yasal içeriğe sahip daha basit dil

Daha ayrıntılı açıklayıcı içerik.

Maliyeti azaltmaya yönelik hükümler.

Incoterms ve Uluslararası Ticari Sözleşmeler Arasındaki İlişki

11 Incoterms arasındaki yükümlülüklerin karşılaştırılması.

Neden İhtiyaç Duyuldu?

Her şey sürdürülebilir uluslararası ticareti sağlamak ve herkesin ticaretin getireceği refaha kavuşabilmesini sağlamak amacıyla çalışan komite; sadece kılavuz üzerinde çalışmamaktadır. Farklı konu başlıkları ile ilgilenen komite, taşıma (navlun) güvenliği, taşımacılık (nakliye) sigortası ve satış sözleşmeleri ile bağlantılı olabilecek tüm alt konular için çalışmaktadır.  1 Ocak 2020 gibi yakın bir tarihte karşılacağımız Teslim Şekilleri 2020 (Incoterms® 2020) kılavuzu son zamanlarda yaşanan tüm değişimlerin yansıması olacaktır. Temel amaç herkesin üretim yapabildiği Dünya’da süreçleri basitleştirerek ticari ilişkileri iyileştirmektir. 

 Ancak tekrar hatırlatmak isteriz ki piyasanın bu kılavuza uyum sağlaması, anlaşılması ve bilgilerin tüm meslektaşlarımız ile uygulanabilir düzeye gelmesi zaman alacaktır. 

 Ayrıca hali hazırda sürekli sorgulanan Incoterms 2010 yazımızı da okuyabilir ve karşılaştırma yapabilirsiniz.



Banka Logoları

© Copyright 2024 Tuna GlobaL Dış Ticaret Müşavirliği
Bu E-Ticaret Sitesi Tarafından Hazırlanmıştır.