1000 USD ve Üzeri Tüm Alışverişlerde Kargo Ücretsiz
DIŞ TİCARETTE SİGORTANIN ÖNEMİ

Dış Ticarette sigorta, ürün teslim planlarınız için güvenli araçlar ve sağlam paketleme kadar hayati önem taşır. Uzun mesafeli değerli yük taşımalarında, birçok değişken kontrolünüz dışındadır. Büyük bir okyanus ortası fırtınada ya da havayolunuzda yükünüzü kaybeden teslimat baskınınızda herhangi bir şans almak istemezsiniz. Sigorta, imha veya yanlış kullanım durumunda yükünüzün değerini telafi etmek için bir plandır.

 Sigortanın Amaçları

Finansal Koruma; Bireylere, ticari hükümete ve diğer kuruluşlara çok sayıda riske karşı mali koruma sağlar. Meydana gelecek kazayı önleyemezsiniz ama bundan doğan mali kayıplarınızı absorbe edebilirsiniz.

  Tazminat; Bunlar doğrudan sigortalıların uğrayabileceği zararlar veya sigortalıların eylemleri nedeniyle zarar gören diğer kişilere yapılan ödemeler olabilir.

 İş Güvencesi: Sigorta kapsamına sahip bir işletme, sigorta şirketinin bir kayıp olması halinde tazminat sağlayacağını bilir; bir işletme kapalıyken gelir ve kar kaybı, finansal zorluklar korkusu olmadan yeniden açılabilir.

 İhracat gönderileri için sigorta kapsamı geleneksel olarak havayolu şirketiniz, lojistik uzmanınız, nakliye firması veya deniz ve hava kargo konusunda uzmanlaşmış bir sigorta şirketinden temin edilir. İhracat gönderileri için yaygın olarak sağlanan üç tür kapsam vardır: tam ziya, dar teminat, geniş teminat (all clause) En geniş kapsamlı olan , all clause’u ele alalım.

 Dış Ticaret Sigortalarında Geniş Teminat (All Clause)

All clause kapsamı, savaş, ayaklanmalar, grevler veya sivil itaatsizlikten kaynaklanan kayıp veya hasarlar hariç, herhangi bir dış koşuldan kaynaklanan tüm fiziksel kayıp veya hasarları kapsar. Genellikle gönderinizin beyan edilen değerinin yaklaşık% 1-2’sine mal olur. Kapsam, ürün türünüze ve varış noktanıza göre değişir, limandan limana gönderim veya fabrikadan müşterinizin kapısına kadar kapsam alabilirsiniz. Sigorta sağlayıcınıza hangi tipin ihtiyaçlarınıza en uygun olduğunu danışmanız operasyonunuzu daha güvenli kılacaktır.

 Bununla birlikte, hiçbir sigorta kapsamının müşterinin sevkiyatınızı reddetmesine veya sevkiyat onayını geciktiren gerekli bir ithalat lisansını güvence altına almamasına karşı koruma sağlamadığını unutmayın, bu nedenle buna göre plan yapın.

 Dış Ticarette Nakliye Sigortaları

Hava veya denizyolu sigortalarını güvence altına alırken dikkat etmeniz gereken 4 konu:

 Sigorta Kapsamı

Yeterli kapsama alın. Nakliyeye konu olan ürünlerinizin  kaybolması veya imha edilmesi durumunda ne tür bir teminat beklediğiniz konusunda nakliye şirketinizle konuşun. Birçok kişi, navlun maliyetleri ve sigorta da dahil olmak üzere işlem değerlerinin% 110’unu kapsamaktadır. Ekstra% 10, kayıp zamanınızı, karınızı ve sıkıntıdan kaynaklanabilecek yasal veya diğer masrafları telafi etmektir. Daha sonra, işlem değerinizin yalnızca% 20’sini karşıladığınızı (sigorta tazminat taleplerinin çözülmesi genellikle bir ila altı ay sürer) öğrenmek istemezsiniz.

Yüklenici Taraf

Sigortayı kimin güvence altına alacağına karar verin. Gönderinizle ilgili bir sorun olduğunda ne kadar kontrol istersiniz? Satış şartlarınız genellikle bunu belirler. Sorumluluğunuz, malın unvanının satıcıdan alıcıya değiştiği noktada sona ermektedir. Gönderiniz için varışta durumuna bakılmaksızın ödeme garantisi verildiyse, müşterinizin sigortayı idare etmesine izin verme konusunda daha kolay olabilirsiniz. Ancak, açık hesap gönderiyorsanız, sigortayı yalnızca kendiniz değil, herhangi bir talebin hızlı bir şekilde çözüleceğini görmek için bir şirket aracılığıyla güvenceye almanızı öneririz. Unutmayın, müşteriniz genellikle nakliye hasarını veya kaybını ilk keşfeder. Zarar veya zararı en aza indirmek ve tazminat talebinin kanıtı olarak saklanacak malları bir kenara koymak için tüm makul önlemler almalıdır.

 Maliyet

Kimin ödeyeceğine karar verin. Bazen müşterileriniz sigorta ve ödeme teklifini ister, bazen istemezler. Siz ve müşterinizin sigorta için nasıl finansal sorumluluk atadıkları, teminatın maliyetine ve masrafların her iki tarafın da kâr hanesini nasıl etkileyeceğine bağlıdır. Kazan-kazan durumu elde etme noktasını tartışın.

 Belgeler

Sigortayı kim düzenler ve öderse, bir talep durumunda sunmaya hazır olmanız gereken özel belgeler vardır. Bir hak talebinde bulunduğunuzda aşağıdakileri sunmanız gerekir:

 Gönderiyi kapsayan konşimento kopyası ile birlikte bir talep mektubu.

Nakliye şirketiniz tarafından hazırlanan veya bağımsız bir taşıyıcı aracılığıyla sigorta satın aldıysanız, sizin tarafınızdan hazırlanmış bir sigorta sertifikasının bir kopyası.

Talep acentesi tarafından yayınlanan bir anket raporu ve ayrıca hasar veya kayıp miktarını gösteren bir fatura.

İhracatta nakliye harici finansman sigortaları da çeşitli kuruluşlar tarafından yapılmaktadır. Ülkemizdeki en yetkili kuruluşlardan biri olan EXIMBANK bu konuda ihracatçılara destek vermektedir.

 https://www.eximbank.gov.tr/tr/urun-ve-hizmetlerimiz/alacak-sigortasi

Son olarak zaman çok önemli olduğu için son başvuru tarihlerini kaçırmayın. Müşterinizin kapısına ulaşamayan bir ihracat gönderisi günümüzde çok fazla. Bunun yankıları arasında kötü incelemeler, ciddi mali kayıplar ve işletmenizin çöküşü sayılabilir. Uygun sigorta kapsamını güvence altına almak, teşebbüsünüzü, yükünüzü ve müşterinizin çıkarlarını korur.

 



Banka Logoları

© Copyright 2024 Tuna GlobaL Dış Ticaret Müşavirliği
Bu E-Ticaret Sitesi Tarafından Hazırlanmıştır.