1000 USD ve Üzeri Tüm Alışverişlerde Kargo Ücretsiz
DIŞ TİCARETTE GÜVEN KAZANMAK




Dış ticaret yapmak isteyen işletmelerin karşılaştığı başlıca sorunlardan bir tanesi olarak karşımıza çıkan güven meselesini ele alacağız. Uluslararası müşteri adaylarınız sizi her yönüyle tanımaları ve aradıkları sorulara cevap bulmaları halinde sizlere güveneceklerini unutmayın.

Karşılıklı insan ilişkilerinde ilk tanışma sırasında bireylerin oluşturdukları olumlu veya olumsuz yargı, ikili ilişkilerde karar vermelerinde son değişken olarak yer alabilir. Aynı durum işletmelerin uluslararası müşteri adaylarıyla görüşmelerinde de yaşanmaktadır. Yurt dışında yaşayan ve ürünlerinizi almak isteyen bir kişi düşünün. İşletmeniz hakkında somut bilgilere ulaşabildiği kadarıyla sizi tanıyabilir ve tanıdığı düzey kadar size güvenebilir. Ek olarak bir bilgi vermekte fayda var; işletmenizden bağımsız olarak önyargı oluşturabilecek durumlarda halihazırda mevcut. Ülke ve politikalar tüm bu önyargıları tasarlatan durumların başlıcalarıdır. Güven kazanılırsa, dış ticaret işlemleriniz hızlanır.

İşletme Olarak Güven Oluşturmak

Yukarıda bahsettiğimiz gibi işletmenizden bağımsız gelişen olaylar sizin sorumluluğunuzda değil. İşletmenizi ilgilendirecek ve güven oluşturmanızı sağlayacak önemli noktaları sizle paylaşmak istiyoruz. Dış ticarette güven kazanmak için aşağıdaki başlıklara dikkat edin.

Web Sitesi (Dijital Kimlik)

Dijital dönüşümü hissetmeyenlerin, dış ticaret işlemleri içinde para kaybedeceği bir döneme adım adım giriyoruz. Ülkemizde yer alan işletmelerin çoğunun profesyonelce hazırlanmış bir web sitesinin olmaması ve arama motorlarında bulunan verilerin dağınıklığı sebebiyle güven duygusunun ilk izlenimlerinin kötü oluşmasını sağlamaktadır. Müşteriniz gibi düşünerek işletmenizi kontrol edin;

Profesyonel web sitesi hazırlatın ve arama motorlarına kayıt olun.

Kurumsal e-posta sisteminizi kurun.

Google.com (İngilizce) üzerinde işletmenizi ve web sitenizi sorgulatın.

Çevrimiçi bilgileriniz eksikse tamamlayın.

Google My Business’a kayıt olun.

Yabancı ve yerel dizin sitelerine kayıt olun.

Tüm bu çalışmaların ve daha fazlasının kontrolü için bizlerle iletişime geçebilirsiniz. Hakkınızda hazırlayacağımız bir rapor sayesinde doğru hizmeti sizlere verebiliriz.


Sabit İletişim Bilgileri

Dijital kimlik ve kartvizit üzerinde yazdığınız iletişim bilgilerinin eşit olmasına özen gösterin. Bu sebeple az ve öz olmasını tercih edersek;

Şirket İsmi

Kişi İsmi (isim ve ünvan)

İletişim bilgileri (adres, e-posta, telefon ve web sitesi)

bilgilerinin olması karşı tarafta yer alan müşteri adayınızın işini kolaylaştıracaktır. Unutmadan; skype gibi servisleri kullanıyorsanız, kesinlikle hem sitenize hem kartvizitinize ekleyin. Sizi direkt arayarak varlığınızdan emin olmak isteyenlere, “biz buradayız ve gerçekten varız” diyebilmenin kolay yoludur.

Alandaki Uzmanlık

Alan ile ilgili tüm etkileşimlerinizi yayınlayın. Başlıcaları;

Resmi kurumlar veya diğer kuruluşlar tarafından verilen tüm belgeler: Patent, Kalite, Denetim, Çevre ve Proje Başvuruları gibi belgeler.

İşbirlikleri: İşletme olarak farklı işletmeler, vakıf, üniversite veya STK gibi yapılarla yaptığınız tüm iş birliklerini haber niteliğiyle yayınlayın. 

Güvenli Ödeme Kanalları

İşletmenizle ilk kez çalışacak uluslararası alıcıların nakit ödeme yapmalarını beklemeniz biraz garip olabilir. Eğer katma değeri yüksek bir iş yapıyorsanız, teslimat öncesi peşin ödeme şeklinde çalışmanız oldukça normal. Orta yolu bulmak isteyenler için akreditif, vesaik mukabili ödeme veya internet üzerindeki paypal gibi sistemler üzerinden nakit transferlerini yapın.

Referanslar

İşletmeniz ile birlikte kurulan ticari ilişkilerini bozmayacak müşterilere sahipseniz, müşterilerinizin isimlerini yayınlamaktan korkmayın. Uluslararası alıcılar, piyasada bilinir diğer alıcıların sizin müşteriniz olduğunu öğrenirlerse; güven duygusu beslemeye başlayacaklardır. 

Garanti Kapsamı

Dış ticaret işlemlerine konu olan mal veya hizmetlerin satış sonrasında sunduğunuz garantilerde güven duygusunu aşılar. Karşı taraftaki müşteriniz herhangi bir sorunda çözüm yollarının oluşmasında yardımcı olmanızı isteyecektir. Eğer yardımcı olabileceğinizi belirttiğiniz garanti kapsamlarınız açık ve şeffaf şekilde sunarsanız diğer satıcılardan bir adım önde başlarsınız. Uluslararası hukuk sözleşmelerince garanti kapsamını belirleyici metinler önemlidir. Yanlış bir davranış içinde olmanız halinde uluslararası ticaretten uzak kalabilirsiniz.


Müşteri İlişkileri Yönetimi

Eskilerin esnaflık kültürü içerisinde, işletmeye gelen müşteriyi iyi ağırlama geleneği yaygındır. Bunun yapılmasının nedeni müşterinin ayağının alışmasını sağlamak veya günümüz anlayışında “Müşteri Sadakati Kazanmak” olarak tanımlanabilir. Geleneksel yöntemlere önem veren büyük kitle ile iş dünyasında çalışıyoruz. Dijital cihazlarla oluşmayan sıcak iletişimi, yan yana kazanmanız oldukça yüksek. İyi iletişim kuran bireyler her zaman kazanır.

Güven eşittir İletişim

Türk atasözleri içerisinde olan ve dış ticaret dünyası içinde kazancın kapılarını aralarken akıllardan hiç çıkmayan bir söz var;

Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır.

Türk Atasözü




Banka Logoları

© Copyright 2024 Tuna GlobaL Dış Ticaret Müşavirliği
Bu E-Ticaret Sitesi Tarafından Hazırlanmıştır.